Presentation av Kaparnas motocrosslag i REKORD MAGASINET nr 19 1953

 

GEMA:s (Göteborgs Motor Allians) har tre säsonger på nacken. Namnet Kaparna är nytt. Åren 1951—52 hette laget Gastarna, och under detta namn är det känt som det jämnaste laget inom västra distriktet. Seriemotocross är en rätt ny sport, lanserades först 1950. Första säsongen Göteborgslaget körde blev det en tredjeplacering i den västra serien. 2:a-platsen var faktiskt vikt för göteborgarna, men ett regelfel med åtföljande protest förvisade dem ett pinnhål nedåt i tabellen. 1952 slog det emellertid för det framåtgående gänget. Individuellt DM erövrades däremot 1951 av Rune Mårdbrink både i grenarna motocross och backe. Under 1952 var Calle Nyman den Göteborgsförare som gjorde de bästa resultaten, god placering i VM-uttagningen i Saxtorp och en meriterande seger vid Saxtorp och en meriterande seger vid stora tävlingar utanför Älvsbyn i övre Norrland hör bl. a. till resultaten. Tidigare har inte klubben haft så över sig många förare att välja på. Den innevarande säsongen finns det däremot en verkligt stark samling åksugna grabbar att välja på, så gott som samtliga på nya maskiner.

Kaparnas lag kommer att bestå av fem av följande starka namn:  

 

GÖSTA ANDERSSON, junior, 24 år, svetsare. Har tidigare tävlat för Ljungskile MK, trots att han är gammal Göteborgsgrabb. Har inte kört så många tävlingar, men har detta oaktat redan nått fina resultat. Den här säsongen kommer säkert att bli Göstas genombrott. Maskinmärke: Triumph.

 

BIRGER ARNSTRÖMMER, junior, 27 år, elektriker. Debuterade förra våren och körde då för Bohusläns MK i Uddevalla. Har nu flyttat sina bopålar ned till Göteborg. Kör hårt och säkert och är en coming man. Maskin: AJS

 

MATS GUSTAVSSON, Junior, 23 år, montör. Har kört sedan 1948 och har de två sista säsongerna gjort mycket bra ifrån sig, dock utan att uppnå det poängtal som fordras för seniorlicens. Har prövat på ett flertal märken. Den första maskinen var av egen tillverkning och hade beteckningen PMG i programmen. Numera kör Mats på AJS.

 

EVERT JANSSON, junior, 22 år, fräsare. Hör liksom Mats till de äldre av Kaparnas juniorer. Debuten skedde 1949 på Backamo. Evert hör till dem som metodiskt arbetat sig upp mot toppen, fastän vägen dit är knagglig och lång för de flesta. Hör till dem som valt AJS.

 

HELGE JOHANSSON, senior, 35 år, montör. Är lagets altmeister, både vad det gäller i och utanför sporten. Helge debuterade 1948 och körde på den tiden även backtävlingar med framgång. Göteborgs första seniorförare i motocross. Har alltid sina grejor i ordning, en detalj .som han fått ännu lättare att klara av på senare tid, tack vare anställning i den firma som säljer det märke Helge alltid kört på, nämligen Triumph.

 

RUNE JOHANSSON, junior, 24 år, murare. »Härryda» (eller "Rune i Dala") som han kallas på grund av sin hemort har bara kört två tävlingar, men inte desto mindre segrat i jättehård konkurrens i sin andra tävling, som skedde den 29 mars i år. Rune har förutom motorsporten, skidåkning som sin speciella sportgren, och detta medverkar naturligtvis till hans grundkondition, som är ganska avsevärd. »Härryda» kommer säkerligen att låta tala om sig en hel del i fortsättningen. AJS heter maskinen.

 

RUNE MÅRDBRINK, senior. 33 år, kontorist. Är den jämte Calle Nyman mest kända göteborgska motocrossföraren. Började tävla 1948 och har inte bara kört motocross utan även TT och backtävlingar. 1951 var Mårdbrinks utan jämförelse framgångsrikaste säsong med två DM-titlar, en i motocross och en i backe. 1952 däremot drogs Rune med skador både på sig själv och maskinen: Den här. säsongen kommer han med nya krafter, på en ny AJS.

 

CALLE NYMAN, senior, 24 år, montör. Kaparnas hittills mest framgångsrika förare. Debuterade på Kviberg 1948. Höll sedan praktiskt taget upp till 1951, då serien satte igång. Var det året en av Sveriges främsta juniorförare med ett flertal segrar i resultatlistan. Har även med framgång prövat på TT-lopp och tillförlitlighetstävlingar. 1952 var även det ett mycket gott år för Calle, trots ganska många skador. Calle är den idealiske lagkaptenen, som genom sin körning med »insidan av huvudet» hjälper fram sina kompisar, när det gäller seriematcherna. Maskinen heter Matchless.

 

RALF PETTERSSON, junior, 21 år, bilmekaniker. Är lagets yngsta medlem, har inte kört mer än ett par tävlingar, men är inte desto mindre en synnerligen lovande förare. Ralf är en verklig stilåkare och har den rätta blicken för sporten. Har övertagit Rune Mårdbrinks gamla BSA, och trimmat denna så att den är ett verkligt krutåk.

 

NISSE ROSELL, junior, 25 år, signalreparatör vid SJ. Räknas liksom Mats och Evert till de »gamla» i gänget, har kört sedan. 1949. Även Nisse har varit snuddande nära seniorlicensen. »Russel» som han kallas är en stark och lugn förare som ofta vinner på sin taktiska körning. Har tills i år alltid kört Triumph, men numera övergått till AJS.