SALAS SM-GULD 1953

1953 års SM-final kördes 2/10 traditionsenligt på Stockholms stadion. Till finalen hade två Kapare kvalificerat sig, "GEMA-Kjell" och "Sala". "Sala", liksom tre andra förare ("Stickan" Pramberg, Bert Lindarw och "PT" Svensson) hade tagit 25 poäng i sina kvalificeringstävlingar. Endast Rune Sörmander hade tagit fler, 27. Kjell hade plockat ihop 22 poäng, men tävlingen blev ingen fullträff för honom. Han hamnade på 11:e plats med 6 poäng i finalen.

Man kunde alltså ställa vissa förhoppningar på "Sala", som var i god form, men han tillhörde förvisso inte favoriterna. Det gjorde i stället Sune Karlsson och Göte Olsson, som trots mindre lyckade kvaltävlingar var storfavoriter.

"Sala" i sitt sista heat i "lervällingen" i SM-finalen

Tävlingen började för Görans del med ett möte med just dessa storfavoriter. Banan var i mycket bra skick i tävlingens början. Den skulle komma att försämras när det började regna. De båda favoriterna fick se sig slagna av "Sala", som tog sin första 3-poängare. Att han var i fin form och att hans mekaniker Arthur "Bagarn" Karlsson fixat cykeln  på bästa sätt bevisas av att "Sala" satte nytt banrekord i det heatet.

I "Salas" två följande heat visade han var skåpet skulle stå. Det blev tror där också. Nu började det emellertid regna och banan blev snart sämre, dock inte värre än att det blev vinst även i fjärde omgången för "våran grabb". Inför sista omgången tyckte en del förare som inte hade lyckats så bra att det var alltför chansartat att köra på "lervällingen". De försökte påverka SVEMO:s representant, som allvarligt övervägde att ställa in och köra om vid ett senare tillfälle.

Gissa om "Sala" och Bert Lindarw, som låg i klar ledning i tävlingen reagerade! Det blev ett väldigt pokulerande (som det gärna blir när SVEMO är inblandade). Andra förare ställde upp på "Salas" och Berts sida och publiken ville absolut få se de sista heaten. Och så blev det. Tävlingen fullföljdes och vår "lindansare", Göran Norlén, genom att ta "PT" i första kurvan och vinna även sitt sista heat tog en mycket välförtjänt titel med full poäng. Tyvärr den enda SM-titeln för hans del. Nog håller man med "Sala" om att de bästa förarna skall kunna köra bra på olika underlag även om en hal bana kanske passar an balanskonstnär som han själv lite extra bra.

Resultat
 1.Göran Norlén      Kaparna	 15
 2.Bert Lindarw      Smederna	 13
 3.Olle Heyman       Monarkerna	 10+
 4.Göte Olsson       Indianerna	 10+
 5.Rune Sörmander    Dackarna	 10+
 6.Per-Tage Svensson Filbyterna	  9
 7.Georg Duneborn    Getingarna	  8
 8.Joel Jansson      Smederna	  7
 9.Stig Pramberg     Vargarna	  7
10.Birger Forsberg   Monarkerna	  6
11.Kjell Carlsson    Kaparna	  6
12.Bernt Nilsson     Monarkerna	  5
13.Lars Pettersson   Indianerna	  4
14.Olle Segerström   Smederna	  3
15.Sven Fahlén       Monarkerna	  2
16.Dan Forsberg      Vargarna	  1R
17.Sune Karlsson     Getingarna	  0