1950 refererades i två tidningar en tävling som bestod av två delar, dels en kort match mellan de två Göteborgslagen Kaparna och Gastarna, dels ett göteborgsmästerskap. Nedanstående är saxat ur båda referaten.

Knapp seger för Gastarna över Kaparna på Sävedalen

Fredagskvällens sävedalstävlingar var en av de bästa som ägt rum på länge. Fart, fight och spänning fick de närmare tre tusen åskådarna uppleva, och alla tycktes vara nöjda. Publiken var med på noterna och skrek av förtjusning när den första göteborgsmästaren, 29-årige Billy Anders-son korades i tävlingens sista heat.

I femte heatet gjorde Ahlqvist och parkamraten Ekman bort en given dubbelseger i näst sista kurvan, så den 22-årige Raymond Hellbourn kunde smita förbi, och ställningen efter fem heat var 20 - 16 till Gastarna. Genom Robertssons säkra körning i sjätte heatet kunde Gastarna behålla försprånget, men i nästa visade Billy Andersson och GEMA-Kjell hur man verkligen kör par och ställningen innan sista heatet var 24 - 23. Här lyckades Gastarna hålla oavgjort genom Rune Claesson och den gamle 350-mästaren Gunnar Skarin och slutresultatet blev en gastseger med  27 - 26.

Els.

*

I första mästerskapsheatet

fick Billy Andersson dålig start, trängdes hårt i första kurvan, men gjorde en prakträddning och avancerade mot täten. Ekman vurpade och heatet gick om. Billy satsade återigen för fullt och tog hem potten på tiden 1.21.4. Gamle farträven Robertsson bevakade endast sin kvalificeringsplats.

Med Hansson och Johansson drabbade av maskintrubbel blev andra heatet en lätt match för Claesson. Han vann med tiden 1.25.0. Tvåa blev GEMA:s nya tillskott Leif Lundin.

På tredje heatet sattes sprakande färg av Raymond Hellbourn. Han kom sist i starten men gjorde en fantastisk upphämtning vann under publikens jubel på tiden 1.25.1. Gunnar Skarin blev tvåa efter att ha haft ledningen under större delen av heatet.

 

I mellanheatet slogs Hellbourn och Lundin ut. Den förre fick en dålig start och den senare har ännu trots sin ovanliga startsnabbhet för lite rutin och för lite ork.

Så ställdes då följande fyra av de tolv göteborgsförarna -  GEMA har redan ett förnämligt stall - upp i finalen. Sven-Erik Robertsson, Billy Andersson, Rune Claesson och Gunnar Skarin. Skarin och Robertsson tog täten, men genom en av de djärvaste omkörningar man någonsin sett på Sävedalen slängde sig Andersson fram till ledningen och var sedan aldrig hotad. Skarin körde som ett jehu i två eller tre varv - han skulle med lite mer kondition kunna visa alla "små-pojkarna" ryggen. Nu fick han till slut släppa förbi alla konkurrenterna och nöja sig med en fjärdeplacering. Sensationen i finalen var för övrigt att segertippade Robertsson i slutkampen fick lov att lämna andraplatsen till Claesson.