FÖRARPRESENTATIONER

Vi har plockat ut förarpresentationer ur program för VM-tävlingar som hållits på Ullevi i Göteborg. Samlingen är inte komplett, men de mest intressanta förarna ur vårt perspektiv är medtagna.

John Boulger

Billy Sanders

Erik Gundersen

Tommy Knudsen

Ole Olsen

Hans Nielsen

Jan O Pedersen

Finn Thomsen

Eric Boocock

Nigel Boocock

Kenny Carter

Peter Collins

John Davis

Michael Lee

John Louis

Kelvin Tatum

Paul Thorp

Ray Wilson

Barry Briggs

Ivan Mauger

Ronnie Moore

Edward Jancarz

Zenon Plech

Zbigniew Podlecki

Jerzy Szczakiel

Jerzy Trzeszkowski

Antoni Woryna

Andrzej Wyglenda

Ken McKinley

Vladimir Gordeev

Gennadij Kurilenko

Igor Plechanov

Boris Samorodov

Björn Andersson

Jan Andersson

Leif Enecrona

Ove Fundin

Torbjörn Harrysson

Hasse Holmkvist

Bengt Jansson

Tommy Johansson

Per Jonsson

Björn Knutsson

Christer Löfqvist

Anders Michanek

Jimmy Nilsen

Tommy Nilsson

Göte Nordin

Bernt Persson

Tony Rickardsson

Sören Sjösten

Roman Matousek

Jiri Stancl

Egon Müller

Sam Ermolenko

Billy Hamill

Bruce Penhall

Bobby Schwartz

Dennis Sigalos

SVERIGE
OVE FUNDIN, Kaparna

Särklassig virtuos på speedwaybanan. Smålänning från Tranås. Har under a en följd av år dominerat svensk och internationell speedway. 4-dubbel världsmästare. Fick Svenska Dagbladets guldmedalj 1961. Guldhjälmsinnehavare i såväl Sverige som England. I fjol kom han in på Wembley på kryckor. Brutet rnellanfotsben var orsaken. Trots detta visade han ingen pardon, utan vann VM-titeln efter en rad glänsande körningar. Toppman i engelska ligalaget Norwich, där hon är publikens stora gunstling och idol. 32 år gammal.

presentation före VM -64

Världens genom tiderna främste i speedway (Roligt hade det varit få se Ove i kamp mot legendariske Vic Duggan!), som har så mycket meriter att man inte kan räkna upp dem. VM-guld i massor väger tyngst, övertalad att ställa upp i år, då arrangörerna så gärna ville ha Ove att locka publik till Ullevi! Några veckors träning och finalplatsen klar! Får, trots att han säger sig föga genomtränad, finna sig i favoritskapets börda även detta finalår. Att han är 34 år och smålänning vet väl alla.

presentation före VM -68

ANDERS MICHANEK, Getingarna

Vår kanske mest pålitliga och hårdaste förare just nu. Är sedan många år proffs i England. I är heter laget Reading, där han ständigt har dueller med toppförarna. När detta skrives innehar Anders engelska Guldhjälmen. Förra året lyckades han, som en av två svenskar, ta sig den långa vägen till VM-finalen i Polen, Par-SM vann han och i individuella SM blev han trea sedan motorn krånglat. det civila driver han åkeri. 

presentation före VM -71

31, speedwayförare på heltid, har vunnit VM såväl i lag som i par men saknar ännu "kronan på verket", ett individuellt VM. Betraktas trots det av expertisen som världens främste speedwayförare och en given världsmästare, om inte tävlingsnerverna klickade ibland. Tog tillsammans med Sören Sjösten för några veckor sedan par-VM. Har imponerat stort under de svenska VM-förberedelserna.

presentation före VM -74

Speedway-, 1000 meter- och gräsbaneförare på heltid. Vann VM-finalen här på Ullevi 1974 och har sedan dess varit i särklass bland svenska förare. Anders är stockholmare och tävlar i Sverige för Getingarna i div. 1. I år köptes han för stora pengar av den engelska ligaklubben Cradley Heath men körde bara drygt halva säsongen i England. Har sedan dess varvat ner något I tävlingsantal och bara kört här hemma samt några löp på kontinenten. Räknas bland många andra till kvällens favoriter. Han är 34 år.

presentation före VM -77

JAN ANDERSSON, Kaparna

Född i Alingsås 7.5 1955. Ende svensken i kvällens final är redan världsmästare - två ståtliga bucklor i lägenheten hemma i Partille utgör bevis: Janne vann VM i inomhusspeed-way i England i vintras. Förra året blev han både svensk- och nordisk mästare. Bäste poängplockare för sitt engelska lag, Reading, och den fasta klippan i Kaparna, här hemma. Efter knattecross och roadracing blev det speedway av en slump. I kväll har han sitt unga livs största chans att bli världsmästare.

presentation före VM -80

BJÖRN ANDERSSON, Kaparna

har fått sitt stora internationella genombrott i år då han blivit en av Swindons bästa poängplockare. Vid landskamperna mot USA var Björn, förutom sin äldre bror Jan, den ende som kunde bjuda amerikanarna fullgott motstånd. Björn började sin speedwaykarriär som knatteförare och har sedan successivt utvecklats och är nu Sveriges mest lovande junior.

presentation före VM -83

BJÖRN KNUTSON, Vargarna

Sveriges kronprins i speedway. Har de senaste åren bjudit Ove Fundin allt hårdare konkurrens om sportens höga titlar. Upptäckt och matchad av Vargfar Arne Bergström i Norrköping. 27 år gammal. Silver i fjolårets VM-final på Wembley och samma "försilvrade" placering vann han 1961 i Malmö. Toppman i engelska ligalaget Southampton. i år flyttade han till West Ham i London och är där lagets bästa poängplockare. I årets Europafinal i Polen knep han silverplatsen efter Podlecki.

presentation före VM -64

TORBJÖRN HARRYSSON, Vargarna

24 år har han hunnit bli, denne lille glade gotlänning som i kväll kör sin andra VM-final på Ullevi. Lite väl våghalsig och frisk i sin körning. Tar alla chanser som uppenbarar sig på banan och är därför svår att "placera" i finalsammanhang. Kan bli tätman, men riskerar också att bli koman! Som så många andra uppfostrad av Vargfar Arne Bergström och tillhör detta speedwayorakels kelgrisar. Populär förare i engelska ligan, där man gillar Torbjörns optimistiska och ettriga gåpåaranda.

presentation före VM -68

BERNT PERSSON, Sverige

Fjolårets stora svenska sensation. Den första förare från ett div. III-lag som kvalificerat sig till en VM-final! Den prestationen är han ensam om i världen hittills! Engelska experter trodde inte det var sant, när dom såg hans VM-finaldebut på Wembley. Har kört för Edinburgh Monarchs och en mycket populär förare i brittiska ligan är han. Det blev "bara" en 9:e-placering i VM-finaldebuten och man får inte bli förvånad om den placeringen efter kvällens körning är avsevärt förbättrad.

presentation före VM -68

Mycket rutinerad förare som redan 1965 fick chansen att köra för ett engelskt ligalag. Han debuterade året innan för Smederna i sin hemstad Eskilstuna där han nu är tillbaka efter flera år hos Indianerna. Sin hittills främsta merit i VM tog Bernt på Wembley i London 1972 då han blev tvåa (efter omkörning). I år är han tillbaka i England där han kör för Cradley Heath. Han gör sällan en dålig tävling och är alltid nyttig poängplockare för sina lag. I vintras tävlade han med framgång i Australien som frilanser på olika banor. Han är 31 år.

presentation före VM -77

SÖREN SJÖSTEN, Bysarna

Sören har med sina 33 år blivit veteranen i svenskgänget. Åkte sin första VM-final 1962 på Wembley och har en  bronsmedalj som främsta merit 1969. I SM har han varit platsen närmast guldet som bäst. Det är alltså hög tid att det slår ordentligt. Tyvärr har formen varit upp och ner i år, men nu kanske det lossnar. Här hemma tävlar han för gotlandslaget Bysarna och i England för Belle Vue.

presentation före VM -71

36, är det svenska VM-lagets veteran. En rutinerad förare, sedan 12 år etablerad yrkesåkare i England, där han med stor framgång,  inte minst i år, representerar manchesterklubben Belle Vue. Har i två möten av tre denna säsong slagit Ivan Mauger. Har tidigare VM varit 3:a och 4:a. Siktar nu på en VM-seger innan åren sätter en obeveklig punkt för en sådan möjlighet.

presentation före VM -74

BENGT JANSSON, Kaparna, Smederna

Om allt går som det ska för Bengt i kväll återfinns han på pallen, det är experterna eniga om. 1967 var han ytterst nära att kamma hem guldet, men i omkörningen fick han ge sig för en Ove Fundin i toppform. Han har dessutom en liten favör av banan då han de senaste två åren kört för Kaparna. I engelska ligan har han i år som vanligt kört för Londonlaget Hackney. Bengt är 28 är och bosatt i Stockholm.

presentation före VM -71

31, en av svensk speedways internationellt sett mest framgångsrika förare med ett VM-silver 1967 samt ett VM-guld i par 1970 'Som främsta meriter. Dessutom har han två allsvenska serievinster, för Getingarna och Kaparna, och är nu som medlem i Smederna, på väg mot ytterligare en sådan triumf.

presentation före VM -74

Plåtslagare när han får tid för "jobbet" i England och Smederna. En av våra framgångsrikaste förare internationellt. Silver i VM 1967 som största merit, dessutom ett lag-VM. "Bengan" kör alltid säkert och klokt men kan också fightas när det behövs. Startat starkt - 42 poäng på fyra matcher, klubbkamrat med Michanek i Reading. 32 år.

presentation Interkontinentalfinalen -75

PER JONSSON

Per Jonsson, född 21 mars 1966 i Stockholm

Att Per Jonsson blev världsmästare i Bradford i fjol var i och för sig ingen överraskning, för om någon svensk skulle bli det, så var det Per. Denne gudabenådade speedwayförare har under en lång period av sin karriär levt och tävlat med kanske mindre ekonomiska resurser än de flesta andra i eliten. "Håller bara grejorna så .." sa Per inför fjolårsfinalen. Det gjorde de, och han blev världsmästare!

Efter den segern trodde man alla dörrar skulle öppnas för denne sympatiske grabb. Men icke! Han är förmodligen en av de få världsmästare, som inte lyckats få så bra betalt i England att han skrivit kontrakt säsongen efter VM-titeln.

Men Per trivs med livet hemma i Sverige - han åker dock ligaspeedway i Polen - och det kan fälla utslaget här på "hemmaplan" i kväll...!



Bästa VM-finalinsatser:
1987: femma - 22 poäng, 1988: femma - 9 poäng, 1990: ette - 13 poäng

presentation före VM -91

TOMMY NILSSON, Sverige 22 år, hemmahörande i Stockholm där han tävlar för Getingarna "Lilltummen" började med speedway redan som sextonåring och visade snabbt talang. Han är son till "Tummen" Nilsson som i många år tillhörde eliten i speedway på femtio- och sextiotalet. "Lilltummen" har i år vässat formen i England där han kör i samma lag som Ole Olsen, dvs. Coventry "Bees". Detta är hans första VM-final och vi skall nog inte ställa för höga förhoppningar på honom redan nu.

presentation före VM -77

JIMMY NILSEN

Jimmy Nilsen, född 19 november 1966 i Stockholm

Jimmy Nilsen har aft sin bästa säsong i år och givetvis vill han nå en hägrande plats på prispallen i kväll. Han har varit den stabilaste poängplockaren av de svenska förarna i England och finns med på tiobästalistan poängmässigt.

Jimmy saknar, som många andra svenskar i världseliten, den verkliga fullträffen. När han blev fyra i JVM-finalen 1986 var det näst intill en sensation. När han nådde samma placering i Amsterdams tvådagarsfinal var det mera normalt, och när han missade pallen i Bradford i fjol tyckte man synd om Jimmy.

I år har han varit bättre än någonsin, och kanske är det äntligen dags att kliva upp på pallen. Han är i så fall värd den framgången.



Bästa VM-filalinsatser:
1986: fyra - 11 poäng, 1987: fyra - 22 poäng, 1990: femma - 10 poäng

presentation före VM -91

GÖTE NORDIN, Getingarna, Kaparna

18. Den 29-årige dalmasen från Falun får på Ullevi finna sig i att bara vara reserv. Följden av fatalt olycksöde tidigare i år, då hans speedwaycykel kom bort på vägen til! Europafinalen. Göte fick köra på lånad maskin och klarade på så sätt bara reservplats. I Malmö 1961 tog han bronsplatsen. Var tidigare stor favorit i engelska ligalaget Belle Vue, Manchester. I år kör han för Wimbledon och är lagets bästa poängplockare. En av favoriterna i SM och kapten för Getingarna, som leder Allsvenskan.

presentation före VM -64

Faluns stolthet är numera 31 år gammal. Var 1964 bara reserv på Ullevi , efter en tråkig olyckshändelse med maskinen i Polen. Göte kom fram, men så inte maskinen. Nu går han med frenesi in för att visa sin förmåga på Ullevi. En bana där han trivs och tidigare har gjort glänsande körningar. I Svensk mästare 1965 och i engelska ligalaget Belle Vue, Manchester, en av de förare och en banans elegant i såväl med- som motgång. Kapten i Getingarnas framgångsrika serielag. Bronsmedalj i VM har han som främsta merit.

presentation före VM -66

HANS HOLMKVIST,

Långsmal och chanstagande dalmas. Kom med i VM-striden när Göte Nordin tog fel på kvaldag och uteblev. Reserven Holmkvist tog chansen och det så ordentligt att han nu figurerar i sin första VM-final! Saknar ännu rutin, men inte åkhumör. I bästa form kapabel att slå vilken storstjärna som helst. Gillar hårda närkamper och fräna tag, där hans styrka kommer väl till sin rätt. Pålitlig serieförare. Får Hasse en lyckad upptakt på VM-åkandet kan han bli en mycket glad svensk överraskning.

presentation före VM -68

CHRISTER LÖFQVIST, Bysarna

30, gotlänning av födsel tävlar han för Bysarna. Började tävlingsköra först som 23-åring men avslöjade snabbt stor talangfullhet. Har vunnit fina framgångar I England, där han tävlat för Poole. Var bäste svensk i Daily Mirrors  internationella turnering. 1972 tog han en fjärdeplacering i VM.

presentation före VM -74

 

LEIF ENECRONA, Getingarna

31 år och bilglasmästare till yrket. Han har sedan debuten 1960 varit med i en VM-final tidigare där han slutade på en hedrande sjundeplats. Sina mesta framgångar har dock den lille kämpen skördat i Par-SM. Inte mindre än tre gånger har han varit med och vunnit där. Leffe vann också individuella SM på Stadion 1968 efter omkörning med Torbjörn Harrysson.

 presentation före VM -71

TOMMY JOHANSSON, Dackarna

såväl i par som individuellt. Har som så såväl i par som individuellt. Har som så många andra svenska förare luttrats i den engelska ekluten, där han 1971 tävlade för Newport och 1972 för Ipswich. Han har varit Dackarnas trumfkort i Allsvenskan, där han under förra säsongen var den näst Michanek främste poängplockaren.

presentation före VM -74

Dackarnas i särklass bäste, men letar ännu efter storformen. Den som bl a gav SM-titeln 1973, så överraskande här i Göteborg. Kanske har han hittat den till i kväll? I England har han lyckats bra för sin nya klubb Hull. 25 år och instruktör er på "ledig" tid.

presentation Interkontinentalfinalen -75

Tony Rickardsson, född 17 augusti 1970 i Avesta.

Började sin karriär som knatte, men tog steget upp på stor cykel 1986. Inför fjolårssäsongen hade Tony två JSM-silver som bästa resultat.

I fjol kom genombrottet då han blev svensk mästare på hemmaplan i Stockhol och dessutom JVM-trea i Sovjetunionen.

Framgångarna i fjol gav honom proffskontrakt i England, där han gjort succé i Belle Vue. Han har också varit bofast i svenska landslaget i år och var med på australienturnén i vintras. Han tävlar också i den polska ligan. I den svenska elitserien hör han hemma i Getingarna.

I nordiska finalen blev han reserv, men genom engelsmannen Andy Smiths skada fick han gå in i semifinalen i Abensberg och i kväll finns han som finaldebutnt på Ullevi.

presentation före VM-finalen -91

DANMARK

ERIK GUNDERSEN, Danmark

Tillhör de toppförare som varit med och gjort Danmark till stor speedwaynation. Gjorde proffskarriär för Cradley 1979 och bidrog i hög grad till att laget blev brittiska mästare 1981. Erik kom tvåa i 1981 års Interkontinentalfinal och fyra på Wembley samma år. Skadad?

presentation före VM -83

OLE OLSEN, Danmark

Ensam dansk i finalen som lärt sig åka speedway helt och hållet i England. I sin första VM-final, förra året, hade han otur med maskinkrångel men blev ändå tia. Efter en hektisk säsong 1970 stack han till Australien över vinterhalvåret och fortsatte sedan direkt till engelska säsongen i mars i år. Detta tros ha bidragit mycket till Oles snabba utveckling som toppförare. 1 Europafinalen bevisade han detta genom att slå Mauger.

presentation före VM -71

Danmarks stora sportidol alla kategorier. Dubbel världsmästare (-71 och -75) som främsta meriter. Otur i fjolårets Interkontinentfinal. Kvalificerade sig ej för VM-finalen. Fabriksförare för tjeckiska Jawa-fabriken och brukar få det absolut bästa materialet. Troligen kör han 4-ventils-Jawan i kväll. Mesta tiden bor Ole numera i England där han kör för Coventry men emellanåt ser han till sin ägandes speedwaybana i Vojens, Danmark. Vinterhalvåret tävlar han med framgång i Australien och Nya Zeeland. I år blev han dansk mästare som otaliga gånger förr. En av segerkandidaterna i årets tävling.

presentation före VM -77

HANS NIELSEN, Danmark

Född i Brovst 26.12 1959. Finalens yngste deltagare men ändå aspirerar han på en medaljplats i sin första VM-final. Kom till Wolverhampton 1977. Blev förra året parvärldsmästare tillsammans med sin läromästare Ole Olsen. Lag-VM-guld 1978. Vann deltävling i Masters över Bruce Penhall och Ole Olsen i våras. Blev Nordisk Mästare i Skien med full poäng. I engelska ligan ligger han på ett snitt av ca 11 poäng. Nyligen innehavare av Gyllene Hjälmen i England.

presentation före VM -80

Tillhör de danskar som tillhör det absoluta toppskiktet inom världseliten. Han har kört tre VM-finaler utan att lyckas, men har däremot varit både lag- och parvärlds-mästare. Kör i England for Birmingham och startade där säsongen så bra att han toppar ligacupsnittet. Startsnabb som få.

presentation före VM -83

Född 26 december 1959, Arrentminde, Danmark.
Hans Nielsen har före årets VM-tävling samlat på sig 17 VM-titlar totalt, varav 3 individuella. Ett facit som gör honom till en av speedwayvärldens stora under 1989-talet och fram till idag. I VM-finaldebuten 1980 blev han elva på sju poäng - men under åren 1984 - 1989 blev han världsmästar 3 gånger och tvåa lika många gånger. I fjol var således första gången sedan 1984 som han hamnade utanför prispallen.

Nielsen är ett superproffs, en av de få som kör ligaspeedway i fyra länderi år: Oxford (England), Brovst (Danmark), Lublin (Polen) och Vetlanda i Sverige. Hans finns med i toppen på snittlistorna i samtliga fyra länder.





Hans Nielsen är utan tvekan en av de stora favoriterna till årets VM-titel här på Ullevi - Även om det var här han snuvades på VM-titeln 1984 av Erik Gundersen.


Bästa VM-finalinsats:
1984: tvåa - 14 poäng, 1985: tvåa - 13 poäng, 1986: etta - 14 poäng, 1987: etta - 27 poäng, 1988: tvåa - 14 poäng, 1989: ette - 15 poäng.

presentation före VM -91

FINN THOMSEN, Danmark

Finn spås vara den förare som skall försvara Danmarks färger i världstoppen när Ole Olsen en gång drar sig tillbaka. Han är en förare med stora möjligheter att gå mycket långt men hans karriär har tyvärr stoppats flera gånger av skador. Förra året råkade han ut för ett komplicerat benbrott och de flesta trodde att det var slutåkt i speedway för Finns del. Men i våras var han tillbaka i sitt engelska lag Wolverhampton där han tillhör de bästa. Detta är hans första VM-final.

presentation före VM -77

TOMMY KNUDSEN, Danmark

Tommy Knudsen, född 9 noember 1961 Roager på Jylland, Danmark.

Tommy tillhör de mest meriterade i det ndanska stjärnlaget bakom Hans Nielsen, Erik Gundersen och Ole Olsen. 1975 och 1976 blev han dansk mästare i knattespeedway och sedan har han gått den långa vägen: dansk juniormästare, junior-europamästare, nordisk seniormästare två gånger, parvärldsmästare två gånger (senast i år), lagvärldsmästare tre gånger och individuellt VM-bron i debuten på Wembley.

Meritlistan är lång, men också skadelistan. Tommy har brutit armar vid flera tillfällen. Den allvarligaste skadan fick han i februari 1989 då han skadade ryggen så illa att lla trodde karriären var över - men verraskande nog gjorde han comeback i september 1990 och idag finns han här på Ullevi för sin fjärde VM-final.

presentation före VM -91

JAN O PEDERSEN, Danmark

Jan O Pedersen, född 9 november 1962 i Middelfart, Danmark.

Jan O Pedersen har under senare år ansetts vara den förare som skulle ta över efter Erik Gundersen och Hans Nielsen. Han finaldebuterade 1985 med en niondeplacering, men redan året därpå klev han upp på prispallen som tvåa och 1988 var han medaljör hemma i Danmark.

1989 och 1990 skulle bli hans stora år och han framstod båda gångerna som som en av huvudfavoriterna till VM-titeln. Men båda gångerna skadades han kort tid före finalerna och tvingades avstå. I år är han tillbaka i favoritgruppen och är en tänkbar världsmästare på Ullevi.

Även om inte Nya Ullevibanan såg ut att passa Jan O speciellt bra vid årets Ullevi Open, så vet man att detta superproffs kan bättre och skärper sig i de stora sammanhangen. En kraftig varning således för Jan O Pedersen i kvällens final!



Bästa finalinsats:
1986: tvåa - 13 poäng, 1988: trea - 13 poäng

presentation före VM -91

ENGLAND

NIGEL BOOCOCK, England

Upptäcktes 1964, då hon deltog i träningskurser anordnade i Bradford. 2 år senare gjorde hon sensation genom att köra till sig så många VM-poäng att det räckte till reservplats i Wembleys finaltävling. 1962 tycktes han klar för VM-final, men fick lite snöpligt stopp i ett par kvaltävlingar och blev åter bara reserv. I år har han gjort sin bästa säsong och i såväl ligamatcher som VM-kval och landskamper varit en av Englands absolut bästa förare.

presentation före VM -64

Slog igenom 1962 då han missade en finalplats i VM efter ett par förargliga motorstopp i avgörande kvaltävlingar. Tog ett "mellanår" 1953 och kvalade sen med glans till VM-finalen på Ullevi 1964. Det här blir tredje finalen på Ullevi, ty Nigel var med här även 1966. En säker och solid förare, som sällan eller aldrig kör bort sig, men som ännu ej fått sin riktiga fullträff i så stora sammanhang som VM-final. Pålitlig liga- och landslagsman alltseden 1962. Lugn och säker på banan.

presentation före VM -68

ERIC BOOCOCK, England

Yngre broder till Nigel, åker för första gången VM på Ullevi. Förra året begången VM på Ullevi. Förra året bekantade han sig dock med banan vid landskampen mot England. Hemma i England tävlar Eric för Halifax där han för det mesta brukar vara helt suverän på den svåråkta, mycket dosserade banan. Men han har också stor rutin från andra sorters banor. Tre vintrar i rad har han varit speedwayförare i Australien.

presentation före VM -71

PETER COLLINS, England

är bara 20 år men tillhör redan det övre skiktet i världseliten. Han började köra speedway för 4 år sedan, och nådde redan förra året fram till VM-finalen, där han slutade på 12:e plats. Kan bli farlig för de svenske.

presentation före VM -74

Med bara 23 år på nacken har engelsmannen Peter Collins gjort en kometartad karriär inom den svåra speedwaysporten. enom sina friska körningar blir han publikfavorit vart han än kommer runt om i Fabriken i England och tävlar för Belle fabriken i England och tävlar för Belle Vue i Manchester. Förra året tog han sitt första individuella VM när finalen avgjordes i Polen och hittills i år har han hunnit med ett VM-tecken i speedway, nämligen Par-VM.  Tidigare har han också vunnit lag-VM för England. Trivs på alla typer av banor och kommer säkert att blanda sig i segerstriden i kväll. 

presentation före VM -77

JOHN LOUIS, England

en av Englands absolut bästa förare. Började som 25-åring köra speedway efter att ha genomgått "Varg-Olles" speedwayskola.

presentation före VM -74

 

MICHAEL LEE, England

18-årigt "underbarn" i speedway. Michael är i särklass den störste talang England fått fram i speedway på senare år. Detta är hans tredje säsong som aktiv och redan vid debuten som 16åring i div. 2-laget Boston visade han att han skulle bli något Stort. Han hade den säsongen ett poänggenomsnitt av 9,13 per match! Förra året blev han engelsk juniormästare och i år vann han Brittiska mästerskapen bland de "stora". Han är son till Andy Lee som varit motocrosstjärna. Han tävlar för Kings Lynn.

presentation före VM -77

Född i Cambridge 11.12 1958. Debuterade som 16-åring i div II-laget Boston, fick därefter kontrakt med Kings Lynn. Pappa Andy, som var en bra internationell motocrossförare, är med som mekaniker vid viktiga tävlingar. Trots sin långa kropp, 183 cm, är Michael en av världens bästa förare. Brittisk mästare både 1977 och 1978, vann Inter-Continentalfinalen 1979, lagvärlds-mästare 1977. Kört tre VM-finaler. Blev fyra i Göteborg 1977 och trea förra året.

presentation före VM -80

JOHN DAVIS, England

Född i Oxford 10.11 1954. Lagkamrat med Jan Andersson i Reading, men vill helst köra för laget i Poole, där han bor. Hans promotor vet dock Johns värde och släpper honom inte under 100.000 pund! John, flickornas favorit, lärde sig köra speedway av Varg-Olle. Efter engagemang i div II-laget Peterborough 1972 och Oxford, skrev han långtidskontrakt med Reading. I våras vann han Spring Classic över bl. a. Dave Jessup. Han vill vinna VM och helst då på favoritbanan Ullevi.

presentation före VM -80

KENNY CARTER, England

Har på några få år blivit en av världens ledande förare. Kom 4:a på Wembley 1981 trots ett stopp och var mycket nära att ta VM-titeln förra året i Los Angeles men blev dramatiskt snuvad av Bruce Penhall. Tävlar för Halifax i brittiska ligan och är Englands favorit vid årets VM-final i Norden.

presentation före VM -83

RAY WILSON, England

24-årige Ray har speedway i blodet, Hans far Ron var på sin tid framgångsrik förare och nu på gamla dar lika framgångsrik som promotor för banan i Leicester där sonen förstås är publikfavorit. Ray Wilson tillhör den nya generationen inom brittisk speedway och har i år nått sina bästa resultat hittills. Tvåa i både Brittisk/Nordiska finalen och i Europafinalen visar att en topplacering snart kan vara på gång.

presentation före VM -71

KELVIN TATUM, England

Kelvin Tatum, född 8 februari 1964i Epsom, England

Kelvin Tatum har under de senast 5 - 6 åren tillhört den absoluta världseliten. Han har alltid figurerat i förhandsdiskussionen som en tänkbar världsmästare, inte minst efter den bronsmedalj han tog 1986. Men trots att Kelvin Tatum dominerat de stora kvalfinalerna i VM, blivit brittisk mästare, vunnit Overseas- och Commonwealth-finalerna och tagit silver i par-VM, så saknar han det riktigt "stora klippet", i en individuell VM-final.

Inför årets final kommer Tatum mer förberedd än någonsin och har blivit hemmastadd i Sverige efter två framgångsrika säsonger hos Örnarna i den svenska elitserien. "Den som startar bäst vinner alltid Ullevi-finalerna" har Kelvin sagt tidigare, men nu bjuder Ullevi på en ny bana och blir det "ärlig" åkning, ja då r han ett medaljhopp idag.



Bästa VM-finalinsats:
1986: trea - 12 poäng, 1989: femma - 10 poäng, 1990: sjua - 9 poäng

presentation före VM -91

SKOTTLAND

KEN McKINLEY, Skottland

Den glade skotten brukar publik och konkurrenter säga om Ken och det är mycket träffande, ty den kämpaglade och alltid elegant åkande Ken är en man som alltid ler och skrattar, både i med- och motgång. Veteran i speedway. Började tävla redan 1948. Har tävlat för en hel rad engelska toppklubbar och alltid tillhört toppskiktet. Ullevi-finalen blir hans 8:e framträdande i så förnämliga sammanhang. Medaljfarlig om han inte tar i så han ramlar i ett av heaten.

presentation före VM -64

NYA ZEELAND

BARRY BRIGGS, Nya Zeeland

1952 kom Barry till England och började tävla för ligalaget Wimbledon. Han var då redan färdig toppman och sedan länge eftersökt av flera promotorer. I 12 år har Barry tillhört världseliten och 2 gånger har han erövrat VM-titeln. På Ullevi får vi se en oerhört segersugen britt, ty att vinna på Ove Fundins hemmabana är toppen, det har Barry själv nyligen förklarat. Kör i en härlig elegant stil och är därför på alla banor stor publikfavorit. Efter ett mellanspel i Southampton nu stjärna i ligalaget Swindon.

presentation före VM -64

Det var 16 år sedan Barry kom till England och etablerade sig som en av världens främsta i speedway! Nästan lika tyngd av meriter och medaljer som vår egen Fundin är han, den trevlige, hjälpsamme och glade gamäng från landet långt borta. Alla minns hans suveräna körning på Ullevi 1966, då han lekte sig till maximala 15 poäng och VM-titeln. Eftersom han trivs bäst när han får slå Ove Fundin på Oves egen hemmabana kan man vänta sig fina körningar även i kväll.

presentation före VM -68

En oldtimer och gammal bekant för Ullevi-publiken. Har deltagit i 18 (!) VM-finaler, det första VM-tecknet redan 1957. 4 VM-guld, 3 silver, 3 brons. Men ändå är han inte nöjd. Har dock "hotat" att lägga av efter detta sista försök. 17:e i poängligan 1974. Kör för Wimbledon.

presentation Interkontinentalfinalen -75

IVAN MAUGER, Nya Zeeland

Regerande världsmästare som tagit titeln tre år i följd. Behärskar vilken bana som helst i världen med samma skicklighet. Nykorad Europamästare på regnhalt underlag på Wembley. Där var han dock inte lika överlägsen som tidigare år Utan tappade poäng. Men fabriksförare för Eso som han är fattas inget i maskinväg VM-kvällen. Ivan kör för Belle Vue och toppar som vanligt poängligan.

presentation före VM -71

39 år men still going strong i världstoppen i speedway. Hittills har det hunnit bli 4 individuella VM-titlar och Ivan har naturligtvis som mål att tangera Ove Fundins rekord med 5 VM-tecken. Förra året hamnade han för ovanlighetens skull utanför prispallen i VM-finalen då han blev fyra. Han har också vunnit VM i Par samt blivit världsmästare på 1000 meter sandbana vid flera tillfällen. Senast VM-finalen kördes här på Ullevi blev han tvåa. I England kör han i ligan för Exeter.

presentation före VM -77

Elvafaldig världsmästare, kör numera endast ett fåtal speedwaytävlingar per säsong. Mauger avslutade 1981 sin karriär h i den Brittiska ligan och har sedan dess inga större framgångare noterade. De individuella VM-titlarna kom åren 68 — 69 — 70 — 72 — 77 — 79.

presentation före VM -83

RONNIE MOORE, Nya Zeeland

1954 blev Ronnie första gången som 17-åring från Nya Zeeland till Wimbledon. Dåtidens underbarn på speedwaybanorna blev också VM-etta 1959. 1964 vurpade han och bröt benet, varför han beslutade sig för att lägga av  med sporten. Han övertalades dock till comeback. Förra året missade han en nästan given finalplats vid EM-drabbningen i Leningrad då han blev omkullkörd.

presentation före VM -71

SOVJETUNIONEN

VLADIMIR GORDEEV, Sovjet

Ett nytt underbarn producerat av den hårda ryska speedwayskolan är 20-årige Vladimir. Trots sin ungdom har han hunnit med att slå världsmästaren Ivan Mauger vid ett tillfälle. Det hände vid EM-finalen 1970 i Leningrad. Där han blev tvåa och därmed tog sig till VM-finalen. I VM gick det något sämre och han slutade på trettonde plats. Han är ende ryske deltagare i kväll.

presentation före VM -71

IGOR PLECHANOV, Sovjet

Till yrket är Igor mekaniker och han är född 1933 i Ufa, men sedan många år tillbaka bosatt i Moskva. Började tävla 1958 och gjorde sig först känd som en av världens förnämsta isbaneförare. Välkänd från flera framträdanden i Sverige, där han på diverse isbanor visade våra bästa hemmaförare hur man verkligen åker isracing. Har tidigare deltagit i 2 VM-finaler, i Malmö 961 och på Wembley i fjol. Han har den ryska hederstiteln Sportens Mästare. Glänste stort under Sovjets landslagsturné nyligen i England.

presentation före VM -64

BORIS SAMORODOV, Sovjet

Boris är 33 år gammal, född i Ribinsk 1931. Han flyttade för många år sedan till Moskva, där han arbetar som metallarbetare. Gjorde sig först känd som mycket skicklig isracingförare, men slog för några år sedan också igenom som speedwayförare. I fjol gjorde han sensation i samtliga VM-kval och i speedway blev han Wembleys speciella favorit efter en rad glänsande körningar. En hedrande 4:e placering blev resultatet och endast oturlig uteslutning stoppade honom från att ta en medalj.

presentation före VM -64

GENNADIJ KURILENKO, Sovjet

Gennadij är liksom speedwaykollegan Plechanov född i Ufa, men numera bosatt i Moskva, där han arbetar som metallarbetare. Gennadij är junioren i den ryska trion på Ullevi, ty han är född 1943. Har de senaste åren tillhört eliten i Sovjet och visade i årets VM-kval att han inte har långt till samma klass som sina kamrater Samorodov och Plechanov. Saknar rutin, men har i stället ungdomens djärvhet och segersisu och kan bli en obehaglig överraskning för kvällens favoriter.

presentation före VM -64

Endast 25 år är denne stilåkande ryss, född i Ufa, men numera bosatt i Moskva. Den tid han inte är ute och reser Europa runt som deltagare i olika stortävlingar. Har uppträtt på Ullevi en gång förut. Det var i VM-finalen 1964, då han var en av de yngsta i 16-mannaskaran. Hårdför i närstriderna är han och påpasslig vid omkörning, där han tar minsta lilla chans att smita förbi, helst då på innerspår. Nu har han hunnit skaffa sig rutin och säkerhet och blir aspirant på tätplats.

presentation före VM -68

POLEN

EDWARD JANCARZ, Polen

Sedan många år tillbaka en av Polens absolut bästa förare. Har tidigare varit med många VM-finaler och är heller inte obekant för Ullevipubliken. I år har han fått tillfälle att köra i England hela säsongen för Wimbledon där han blivit deras bäste poängplockare. Han vann också stortävlingen Speedway Internationale i våras och kunde kvittera ut en speedwaymaskin i förstapris. I Polen har han vid två tillfällen blivit individuell mästare. Det ryktas att detta är hans sista säsong som aktiv då han erbjudits jobbet som polsk rikstränare nästa år.

presentation före VM -77

ZENON PLECH, Polen

Född i Zwierzyn 1.1 1953. Vann årets Kontinentalfinal i VM i Lonigo, Italien, efter skiljeheat med tjecken Jiri Stancl, sedan båda hamnat på 14 poäng. Plech demonstrerade sin VM-form genom att slå Phil Crumps banrekord i sitt första heat. Zenon, som kör för London-laget Hackney, kör i kväll sin sjätte VM-final. Debut hemma i Polen 1973 med brons. På Ullevi 1974, delad sjundeplats. Silver efter Mauger 1979.

presentation före VM -70

21-årig polack, som blev trea i fjolårets final. Ett av Polens absolut starkaste namn. I vintras körde han mycket i Australien och Nya Zeeland, och han lär vara bättre förberedd än någonsin inför årets final.

presentation före VM -74

ANDRZEJ WYGLENDA, Polen

1960 började Wyglenda som speedwayförare i div. I-klubben Cérnik, ett av Polens topplag. Där fick han som läromästare en av Polens då bästa, Joachim Maj och unge Wyglenda visade redan från början goda anlag. I fjol kom genombrottet i polska mästerskapet. I år har han varit given I Polens landslag och i lag-VM gjorde han en utmärkt insats med 12 poäng, på vilket g han blev Polens bästa poängplockare. I Europa-finalen i Wroclaw körde han till sig 10 poäng. Ullevi-finalen är hans första VM-final. 24 år gammal.

presentation före VM -64

ZBIGNIEW PODLECKI, Polen

1964 års stora speedwaysensation! Helt otippad körde han till sig maximala 15 poäng och blev Europamästare. Podlecki är, liksom landsmannen Wyglenda. 24 år gammal och började 1958 tävla i div. III-klubben Neptun. Sen kom han till div. I-klubben Legio och där blev han på kort tid självskriven i ligalaget. 1963 kom hans verkliga genombrott med massor av fina körningar i polska ligan, ordinarie plats i polska landslaget och så i år EM-titeln.

presentation före VM -64

JERZY SZCZAKIEL, Polen

Överraskande nog finns det bara en polack med i årets VM-final. Den nationen brukar på senare år alltid återfinnas i toppen med flera förare. Både tvåan och trean vid fjolårets final var polacker, men i år ramlade dessa bort mycket tidigt. Jerzy Szczakiel är ett relativt nytt namn som man har anledning att vänta mycket av. I somras infriade han förväntningarna och blev Parvärldsmästare.

presentation före VM -71

JERZY TRZESZKOWSKI, Polen, Kaparna

Polsk ungdom, endast 23 år gammal, som man hoppas och tror skall bli en ny Ove Fundin! I varje fall hoppas man i polska speedwaykretsar på en utveckling i den vägen. Tillhör Sparta där hemma i Polen och gjorde sin debut i sammanhang som kvällens i fjol på Wembley, vars bana dock inte alls var i hans smak, varför poängen inte blev så många. Har haft otur med småskador de senaste säsongerna, men rapporteras nu vara helt kurant varför han inte alls är ofarlig.

presentation före VM -68

ANTONI WORYNA, Polen

Denne 28-årige polack är en riktig friskus som inte tvekar en sekund att snappa de möjligheter som erbjuds på banan. Lite långsam i starten är han och det betyder oftast omkörning med Antoni som rent pådrivande kraft bakom en eller flera konkurrenter. Rutin och säkerhet från Wembley och andra stora arenor och bör känna sig hemtam även på Ullevi, där han visserligen inte gjorde någon större lycka 1966, men i ett par heat dock visade att han måste räknas till de yppersta i världseliten.

presentation före VM -68

TYSKLAND

EGON MÜLLER, Västtyskland

Född i Kiel 26,11 1948. Rocksångaren som blev världsmästare på 1.000 m sandbana åren 1974, 1975 och 1978. Brons fick han efter Ivan Mauger och Ole Olsen 1976. På speedwaybanan har han inte lyckats lika bra, även om han är stjärna i västtyska ligan där han kör för Brokstedt. Har gjort enstaka gästspel i engelska linan på banan. Sjua i sin VM-debut pä man på banan. Sjua i sin VM-debut på Wembley 1976. Sjua på Ullevi 1977.

presentation före VM -70

Lille Egon är en stor showman inom speedway. Själv kallar han sig "Rock'n roll speedway man" och en direkt följd av hans estradframträdanden har blivit några nyutgivna grammofonskivor. Fick sitt genombrott som speedwayförare förra året då han kvalificerade sig för VM-finalen i Polen. I västtyska ligan kör han för Brokstedt och förra året körde han en kortare period för Hull i England. Egon har tidigare (-74 och -75) två VM-titlar på 1000-meter sandbana och blir storfavorit även till årets titel. Han är född 26 november 1948.

presentation före VM -77

AUSTRALIEN

JOHN BOULGER, Australien

32-årig rutinerad "slitvarg" i den engelska ligan där han tävlar största delen av året trots att han är australiensare. Sitt hemland gästar han under vintermånaderna då speedwayen har högsäsong på dessa breddgrader. Trots att John nu uppnått en aktningsvärd ålder som speedwayförare väntar han fortfarande på genombrottet i de större sammanhangen. Får se om det kommer i kväll.

presentation före VM -77

BILLY SANDERS, Australien

Fyller 22 år den 9 november. Har i år fått sitt stora genombrott och ligger för närvarande femma i den engelska poängligan med ett genomsnitt av 10,78 poäng per match. Gästade Sverige förra året vid två tillfällen. Dels i Eskilstuna vid Par-VM och dels vid Indianernas Jubileumstävling. I England tävlar han för Ipswich. Har kört på Ullevi tidigare, närmare bestämt 1975 i Interkontinentalfinalen. Kanske en av kvällens överraskningar?

presentation före VM -77

USA

BOBBY SCHWARTZ, USA

Tillhör den Brittiska ligans populäraste förare och gör sällan en dålig tävling Han är egentligen som bäst när det gäller paråkning och detta har sålunda renderat honom VM-guld de två senaste åren i denna disciplin. Kör i år sin fjärde säsong för Reading efter en inledande i Cradley.

presentation före VM -83

DENNIS SIGALOS, USA

Räknas tillsammans med Kenny Carter som huvudfavoriten inför årets VM-final i Norden. Han har i vår kört bättre än någonsin och var vid landskamperna England - USA bäste poängplockare Körde sin första VM-final i fjol och blev då trea, dessutom lag- och parvärldsmästare i fjol. Tävlar sedan 1981 för Ipswich.

presentation före VM -83

BILLY HAMILL, USA

Billy Hamill, född 23 maj 1970 i Arkadia, USA

Billy Hamill är årets stora stjärnskott internationellt. Han är tämligen färsk som förare och kom exempelvis inte till engelska ligan förrän 1990. Före englandsdebuten hade han endast tävlat hemma i USA och hade inga internationella meriter. I fjol blev han lagvärldsmästare och i år har han fått sitt genombrott.

Vid årets Ullevi Open såg han ut som en totalsegrare då han slog upp en gammal knäskada och tvingades bryta tävlingen. Han är således redan hemmastadd på Ullevis nya bana oh en mycket stark medaljaspirant.

Billy Hamill har hittills i år visat sådan klass att hani kväll kan återföra VM-titeln till USA, en titel man inte haft sedan Bruce Penhalls seger 1982.

Han kör svenska elitserien för Smederna i Eskilstuna och i England kör han för tidigare mästarlaget Cradley Heat och finns med bland de bästa i snittligan.



Bästa VM-finalinsats:
Billy Hamill debuterar som finalist i kväll.

presentation före VM -91

BRUCE PENHALL, USA

Född I Anaheim i Californien 10.5 1957. Bruce är en av de nya unga killarna som åter satt färg på speedwaysporten. Han bjuder alltid på sig själv och gör varje p heat till en show. Engagerades i Cradley p« Heath 1978. Året därpå vann han Master fli of Speedway. Vann VM-kval i USA och w var bäst i USA:s lag som slog England II i vårens landskamper. Bruce som blev tvåa i Inter-Continentalfinalen är en av favoriterna till VM-titeln.

presentation före VM -80

SAM ERMOLENKO, USA

Sam Ermolenko, född 23 november 1960 i Maywood, USA

När Bruce Penhall lade av efter sin andra VM-titel 1982 försvann det stora amerikanska namnet. När Lance King blev trea på Ullevi 1984 trodde man att det skulle bli an som skulle bli USAs nästa stjärna. Så blev det inte, men när Sam Ermolenko debuterade med dunder och brak 1985 och blev trea var en ny stjärna född på den amerikanska speedwayhimlen. 1987 stod Ermolenko åter på pallen som trea och året därpå var han fyra i Vojens.

Men så kom katastrofen. Efter det han vunnit Oversea-finalen 1989 skadades Ermolenko allvarligt i en krasch. Så allvarligt att man trodde att karriären var över. Men nu är han tillbaka i världseliten och det skulle inte förvåna om han åter kliver upp på prispallen efter Ullevifinalen. Det bör således hissas varningsflagg för denne amerikan.



Bästa Vm-finalinsats:
1985: trea - 13 poäng, 1986: trea - 24 poäng, 1988: fyra- 12 poäng

presentation före VM -91

TJECKOSLOVAKIEN

JIRI STANCL, Tjeckoslovakien

Denne friskt satsande tjeck har svensk speedwaypublik tidigare fått stifta bekantskap med. Det var förra året vid Par-VM i Malmö men då slog det inte riktigt för honom. Han tillhör dock den framgångsrika nya generationen i sitt land och var förra året med i lag-VM på Wembley. I kvalen slog tjeckerna då bl. a. ryssarna. Detta är emellertid hans första individuella final.

presentation före VM -71

ROMAN MATOUSEK, Tjeckoslovakien

Roman Matousek, född 23 maj 1964 i Slany, Tjeckoslovakien

En mycket spektakulär förare i sin åkning. En chanstagare, som många anser går över gränsen ibland. I sina bästa stunder har han kapacitet att slå vem som helst. Men han gör också många misstag med sin chansartade körning och tappar då ofta poäng. Det var för övrigt denne Matousek, som var den förare som i VM-finalen i München åkte på innerkantsargen flera heat. En typisk Matousek-grej...

Matousek blev JEM-segrare 1987 och har sedan dess figurerat i tre Vm-finaler med en sjundeplats i Vojens 1988 som bästa resultat

I år kör Matousek i engelska ligan i Coventry och ligger på en snittpoäng kring de sex som krävsnför att få återkomma nästa år.


Bästa VM-finalinsatser:
1987: femtonde - 5 poäng, 1988: jua - 8 poäng, 1989: tionde - 5 poäng

presentation före VM -91